Millbuies House

Millbuies House was originally an early post war modernist courtyard house designed by Robert Matthew. The building is listed category B.

When bought by the clients, the building fabric was in poor repair, unsuitable for habitation and the plan layout didn’t suit their needs. The brief was to looks at the options for re-modelling and/or extending the house to provide additional bedroom and living accommodation.

The refurbishment maintains the integrity of the stripped back modernist exterior, refurbishing and retaining the high quality hardwood cladding, palette of materials and pattern of windows. Existing rendered walls have been extended and new walls added which are sympathetic to the original aesthetics of the house.

The house has been substantially re-roofed to incorporate a new structure and clerestory above the original courtyard. A new roof was built at the South Elevation to allow the living room to open onto the garden with full height glazing. New penetrations for rooflights have been made through the roof to bring light into previously dark internal spaces. Internally, the building has been re-organised to create large open plan living areas and private bedrooms and studies allowing a mix of formal and informal spaces.